Spitfire 1/12 skale RC model


Pisano 11. decembra 2016

Kao što kaže naslov, pisaćemo o malom letećem modelu Spitfire.
Ono što ga izdvaja od drugih sličnih elektro aviona je što je konstrukcija kompletno štampana na 3D printeru!!!

3D štampa je relativno nova tehnologija i razvija se ogromnom brzinom.
Ponuda štampača je svakim danom sve veća, a samim tim, cene su sve niže i prihvatljivije.
"Prusa", firma iz Češke republike, nedavno je na tržište "izbacila" svoj model 3D printera, koji je trenutno top ponuda u segmantu 3D kućnih printera.

Iz iste države dolazi i firma "3D lab print", gde su konstruisani RC elektro modeli, kompletno štampani 3D tehnologijom.
"3D lab print" ne prodaje modele, nego nudi fajlove za štampu i trenutno imaju 6 - 7 aviona...

Krajem novembra 2016 ove dve firme kreću u zajednički projekat da uz svaki kupljen Prusa štampač, sa njihovog sajta, možete besplatno skinuti fajl za izradu Spitfire-a.
Tu opciju smo i mi iskoristili i krenuli da odštampamo naš prvi mali 3D model.

Da vas sad ne gnjavim sa podešavanjima mašine, pripremom fajlova za štampu i drugim detaljima, reći ću samo da je sve za štampanje Spitfire-a na Prusi, već "fabrički" odrađeno.
Vama samo ostaje da izaberete boju materijala...

Rad na modelu započet je štampanjem krila, čija se svaka polovina sastoji od 4 dela. Razlog za ovo je jednostavan, Z osa ili visina štampanih delova ne sme biti veća od 200 mm.

Prvo smo radili levu polovinu krila.

Način štampe je sledeći, na donju ploču printera nanosi se sloj po sloj materijala. Slojevi su debljine od 0,05 - 0,35 mm. Ako je sloj deblji, štampa je brža, ali je površina "grublja" i obrnuto.
Na slikama se lepo vidi kako delovi "rastu".
Za svaku polovinu krila potrebno je deset i po sati da bi se odštampala...Konstrukcija je veoma zanimljiva, ni nalik nekoj modelarskoj tipa rebra & ramenjače. Zato smo koristili transparentni materijal...


Svi delovi na sastvu imaju male "zubiće", kako bi se sve savršeno sastavilo...Konstrukcija koliko god na prvi pogled izgleda tanka i slaba, ustvari je veoma jaka. 
Tek kad se obrati pažnja, vide se mnogi detalji o kojima su konstruktori vodili računa, što daje dodatni kvalitet ovom modelu.

 
Ne morate da mislite gde je težište, pozicija je tačno označena...


Malopre spominjani "zubić" za lakše sastavljanje...


Vodilo se računa i o prostoru za šarkicu, žljebovi su takođe odštampani...
Podrazumeva se da je i mesto za servo motor odprintano, kao i cevčica za prolaz kabela!!!
Šta više, ispred mesta gde se nalazi polugica od servoa, napravljeno je ispupčenja koje sprečava oštećenja prilikom sletanja!!!
Iz ovakvih detalja se vidi da su model pravili iskusni modelari...
Sve je isto i na desnoj polovini krila, te nakon još deset i po sati, krilo je bilo gotovo...Sledeći na redu bio je trup. On se sastoji iz sedam delova i njega smo pravili od srebrnog materijala, da bi sa žuto transparentnim krilima model imao lep kontrast.

Prednji kraj...Unutrašnja konstrukcija...U pripremi za štampu postoje dva prednja kraja trupa, a razlikuju se u dubini prostora gde će se nalaziti nosač elektro motora.
U zavisnosti od setapa, tj. dužine motora, koristićete jedan ili drugi deo...

Delovi trupa od krila do repa...
Srednji deo...


... i konačno ceo trup...Na kraju, odštampani su i svi "sitni" delovi - eleroni, horizontalac, pokretni deo istog, držač baterije i prednji "trn" za fiksiranje krila.
I na ovim delovima se videla ingenioznost konstruktora...

Pošto su duži od 200 mm eleroni i pokretni deo horizontalnog stabilizatora su pravljeni iz dva dela. Spoj je na polugici za pomeranje čime se dobila veća površina lepljenja i jača konstrukcija...Kormilo horizontalca...

Držač baterije...I na kraju, deo kojim se fiksira krilo za trup...Ostao je da se napravi još nosač motora, ali pošto u fajlu ima 5 nosača, sačekaćemo da prvo stigne motor, pa da izaberemo pravi.

Nisam merio ukupno vreme potrebno za štampu svih delova, ali na sajtu "3D lab printa" piše da je to oko 42 sata.
Možda se to čini dugo, no ovo je tehnologija koja je relativno spora.
Dobra strana je to što kad pustite printer u rad, oko njega nemate apsolutno nikakve aktivnosti, tako da dok on štampa, vi možete raditi nešto drugo...

Jedino je važno da tokom štampe, printer ne ostane bez materijala.
Toliko za sada, delovi su gotovi, sledeći korak je da se sve lepo sastavi, potom dolazi na red ugradnja setapa i na kraju letenje...


Pisano 13. decembra 2016

Evo nastavka priče...

Pošto je sve odštampano, počeo sam da sastavljam model.
Vlada iz RC Srbije poslao je šarkice, medium CA lepak i aktivator. Sastavljanje je krenulo od krila...


Krilo je relativno brzo bilo gotovo, kao i trup koji sam radio iz dva dela. Kad sam sastavio prednji deo postavio sam krilo da vidim kako sve naleže...Delovi se lepo uklapaju. Ja sam prvo bez lepka sastavljeo susedne delove i mogu vam reći da uopšte nisam koristio brisni papir ili bilo šta da doterujem ivice.

Bitno je proveriti kako se sastavljaju delovi pre lepljenja, jer CA lepak i bez aktivatora veoma brzo lepi, a pošto su ovo plastični delovi, skoro je nemoguće rastaviti ih ako nešto nije dobro "leglo".

Spojevi se vide, ali ovo je model sa kojim nećete ići na Svetsko prvenstvo, tako da nije mnogo važno (bar meni) da sastavi budu besprekorni.
Iskreno, teško i da mogu biti savršeni, jer bi se morao ošmirglati ceo model, a pošto su zidovi delova tanki, pitanje je kako bi sve to izgledalo do kraja.


Kako god, konstrukcijski je sve odlično osmišljeno, tako da ono što je bitno, a to je kako naležu delovi, odlično izgleda. Uostalom pogledajte:
Krilo se veoma lako postavlja i skida sa trupa. To mora biti tako da bi se baterije mogle brzo manjati na terenu.
Sa zadnje strane krila nalazi se "zub" koji ulazi u žljeb na trupu, a od napred je štift kojim se krilo "zabravi".
Još par detalja...
I na kraju, moja mala manekenka...


Juče sam naručio setap, elektro motor, elisu, kontroler, baterije, servo motore...

Nadam se da će u naredne dve nedelje sve biti ovde, potom ugradnja i pravac na letenje da testiramo "spravu"...


Nastaviće se...