P 38 - januar 2013

Pisano 09. januara 2013

Jutros neko zvoni, ja na pendžer, kad ono poštar drži kutiju. Odmah sam znao da su stigli trapovi za Lightninga.
Posalo ih je Steve negde polovinom decembra i "zahvaljujući" novogodišnjoj gužvi na poštama, eto trebalo je malo više od tri nedelje da stignu.
Kao što sam više puta napisao do sada, sa ovim modelom nigde ne žurim, pa stoga nije nikakva frka oko roka dolaska delova.

Radosna vest, bar za mene, je da nisam platio nikakvu carinu. Kutija je velika kao dve kutije za cipele i poštarina je bila 54,00$. Ovo pišem da bi imali "reper" koliko otprilike košta slanje paketa uz Amerike.
Šteta što su poštarine iz USA tolike, ali sad šta da se radi... Na RC Universu su čak i američki modelari "kukali" na cene poštarina za pošiljke koje se šalju na teritoriji USA.Kad sam otvorio kutiju, prva impresija bila mi je veličina trapova. Trapove pravi firma Robart i namenjeni su baš za Zirolijevog Lightninga.
P-38 ima nosnu nogu i glavne trapove... Izrada je klasična Robartova, nema nikakve velike razlike u konstrukciji i materijalima u odnosu na druge trapove koje sam od njih do sada koristio...


Ono što me je malo iznenadilo je da glavni trapovi imaju dva stepena krutosti. Prvi deo hoda (duži deo) je dosta mekan, a onda zadnjih 20 - 25 mm su tvrdi, onako kako bi po meni trebao biti ceo hod.Nesmemo zaboraviti da će ovaj model biti oko 20 kilograma, tako da mi je ovo malo čudno, ali tako je napravljeno. ,
U nozi trapa se nalaze dve opruge i mali cilindar koji ih deli.
Kad trap "radi" prvo sabija slabiju oprugu, pa potom u zadnjem delu hoda, amortizaciju preuzima snažnija opruga.
Videćemo u praksi kako će ovo da funkcioniše, a uvek postoji opcija da se u trap ubaci neka čaura i da malo sabije donji feder.
No, "da ne trčim pred rudu", kad se sve sastavi "će vidimo" kako će da radi...
Predveče opet neko zvoni... Ja mislio došao Jole, kad ono opet Post expres. Nosi Maja kutiju, poslao Tijano...

Negde sredinom decembra, kad sam Stivu plaćao trapove, Kombinat je bio u "deviznom suficitu", pa reših da od Franka naručim malo Zap lepkova. Pošto sam koristio ove proizvode, mogu vam reći da su stvarno dobri, kao i odnos cene i kvaliteta
.
Pošto nestalo lepkova u Kombinatu, a mislim da će mi trebati i Zap lepak za kabine, reših da malo uložim u firmu, da se bacimo u trošak...

Ali, šta da vam kažem, ne da mi se da potrošim lovu... 

Poslah Franku mail sa listom šta mi treba i pitanjem da li ima i koja mu je Pay Pall adresa. Ujedno sam odmah napisao da mi sračuna porudžbinu, pa da mu to platim.
Prošla dva dana, nema od Franka odgovora. Ovo je čudno, jer on odgovara u roku od sat - dva...
Ja opet napisah e-mail i pitam ga "how much?"...
Kaže Frank: - Ja već sve poslao...
- Kako poslali, a lova? - šaljem ja novi mail...
- Ne treba lova, ja častim za Božić i Novu Godinu - stiže odgovor...

I šta reći...
 
I danas predveče došao taj paket... Unutra kutija umotana u šareni božićni papir i opet bez carine... 
                

Ovo su veća pakovanja Zap lepkova i sad imam da "lepkomanim" do mile volje.

I da mi dan bude kompletno dobar, pobrinuo se jedan modelar iz Burlingtona u New Jersy-u, naručivši ceo komplet nalepnica za Zirolijevog Thunderbolta.
Zirolijev P 47 je razmere izmedju Meisterovog i Top Flite Thunderbolta. Pošto imam pripreme za oba nije mi bilo teško da ih prilagodim i za Zirolijevu veličinu modela.

Pozdrav